Buitenlandse investeerders geven de voorkeur aan de kustprovincies en vooral die van de Middellandse Zeekust en de twee archipels. “Ze vertegenwoordigden meer dan 80% van de operaties die in 2021 door buitenlanders in Spanje werden uitgevoerd, en die opties blijven de belangrijkste voor beleggers”, zoals de OBS-professor opmerkt. Het zijn ook interessegebieden voor nationale beleggers, hetzij als tweede verblijf, voor pensionering of als investering.
Per provincie laten de INE-gegevens zien dat alleen in Alicante buitenlanders een op de vijf huizen kopen die in Spanje zijn gekocht, een percentage (19,4%) veel hoger dan de rest. Op de tweede plaats staat Malaga (12,6%), gevolgd door Barcelona (8%), Madrid (7,1%), de Balearen (6,8%), Valencia (5,9%) en Murcia (5,4%).
Spanje blijft een aantrekkelijk land om in te wonen
Als ze de nationaliteit van investeerders uit het buitenland analyseren, noemen ze in Comprarcasa dat degenen die afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk opnieuw de meerderheid zijn met 9,3% van de omzet gesloten in het derde kwartaal van 2022, op de voet gevolgd door Duitsers (8%) en Fransen (6,2%). En de voorkeursautonomische gemeenschappen om hiervan te investeren, blijven de Canarische en Balearen archipels (respectievelijk 33,7% en 31,5%) en de kustgebieden van de Valenciaanse Gemeenschap (28,3%) benadrukken.
“In ons geval merkten we dezelfde trend op, met Britse klanten die geïnteresseerd waren in de Costa del Sol (Malaga, Marbella, enz.) en ook de Costa Brava met de Franse klant.”
Carlos Balado wijst op dezelfde nationaliteiten en geeft procentueel aan dat degenen die het afgelopen jaar het meest in het land hebben geïnvesteerd, mensen uit Nederland, Noorwegen, Ierland en Denemarken zijn.
Wat gebeurt er met kleine lokale beleggers begin 2023?
De CEO van Comprarcasa wijst erop dat kleine beleggers de afgelopen jaren de overhand hebben gehad en gelooft dat dit dit jaar het geval zal blijven, hoewel ze niet langer bereid zijn om onroerend goed te kopen. “Ze eisen rendementen van meer dan 5% bruto, gezien het feit dat sommige banken zonder moeite of risico betalen voor termijndeposito’s tegen 3%.”
Ondanks de onzekerheid die ons omringt, is de kracht van de vastgoedmarkt in de afgelopen jaren reden genoeg om erop te vertrouwen dat de kleine belegger een grote kans heeft in de sector en daarom “de dominantie van de markt zal blijven in 2023”.
De OBS-hoogleraar van zijn kant herhaalt dat de vraag naar woningen dit jaar zal afnemen door de toename van hypotheken en inflatoire spanningen, die de koopkracht van huishoudens uithollen. Het helpt ook niet dat 2023 een jaar van gespannen wachten is tot er enige zekerheid is dat de economie verbetert of verslechtert.
“Dit heeft een groter effect op het aantal transacties dan op de prijzen, waar grote dalingen niet worden verwacht, vooral in hoofdsteden en aan de kust, maar ook in nieuwe woningen, omdat de vraag hoger is dan het aanbod.”
Als positief aspect wordt aangekondigd dat de inflatoire omgeving besparingen kan kanaliseren naar residentiële producten, zodat transacties op niveaus in de buurt van 500.000 woningen blijven, een stabiel niveau ondanks dat het lager is dan de 630.000 van het jaar 2022.
In dit scenario zullen aanhoudende aanbodbeperkingen de prijsspanning hoger houden, hoewel deze naar verwachting zal matigen naarmate de vraag daalt. “Op dit moment blijft huisvesting waarderen vanwege de waarde van de veilige haven en de hoge winstgevendheid in vergelijking met roerende activa die ook als veilig worden beschouwd, zoals schatkistpapier en staatsobligaties, dus de neiging om in woningen te investeren blijft bestaan.”
Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Spanje? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!