Spain Capital

Uitzicht op de Spaanse vastgoedmarkt voor 2023

Uitzicht op de Spaanse vastgoedmarkt voor 2023

In de afgelopen jaren is Spanje een aantrekkelijk land geworden voor buitenlanders om in te investeren. Spanje staat gerangschikt als de 13e beste plaats om te investeren in de wereld. In 2022 bereikten de buitenlandse investeringen met 34,2 miljard euro een van de hoogste cijfers. Een aanzienlijk deel van de investeringen die in Spanje zijn gedaan, richt zich voornamelijk op toerisme, handel en onroerend goed.

Meest gevraagde locaties om te investeren in SpanjeSpanje heeft de 4e grootste economie van Europa en het 14e land met het hoogste BBP ter wereld, wat een van de aantrekkelijkste kanten is van investeren in Spanje. Het potentiële rendement en de mogelijkheid om de stabiliteit en duurzaamheid van de investering te waarborgen, maken het tot een aantrekkelijk investeringscentrum.

Gedurende het jaar 2022 vertoonde het investeringsrendement van Spanje, vooral in onroerend goed, een voortdurende, opmerkelijke groei. Deze consistentie kan worden gezien als een vroege aankondiging van hoe de markt zich de komende jaren zal vormen. Dit zou ook voor 2023 het geval kunnen zijn.

Het aantal door buitenlanders aangekochte eenheden steeg met bijna 20% meer dan in voorgaande jaren. Niet alleen in de vraag, maar ook in de woningwaarde per m² is een forse stijging waar te nemen. De stijgende vastgoedwaarden en huizenprijzen hebben de hele dynamiek van de markt bevorderd, inclusief tweedehands en off-plan eigendommen.

De Valenciaanse Gemeenschap neemt 23,9% van de totale verkoop van onroerend goed aan buitenlanders in beslag. Dit is een aanzienlijk percentage als je bedenkt dat er in totaal 17 autonome gemeenschappen in Spanje zijn. Valencia werd gevolgd door 15,2% met Andalusië en 13,1% met Murcia. Laten we eens kijken naar de beste locaties in Spanje om als buitenlander in onroerend goed te investeren.

Meest gevraagde locaties om te investeren in Spanje

Waarom kiezen buitenlanders ervoor om in een Spaans onroerend goed te investeren?De culturele hoofdstad Barcelona of de officiële hoofdstad Madrid lijken misschien de meest veelbelovende locaties om in vastgoed te investeren. Het is echter misschien beter om investeringsregio’s van de nieuwe generatie te overwegen om een duurzamere investering met een duidelijke toekomst te doen.
Barcelona coast view from a plane. Space for copy

Direct na de Covid-19-pandemie begonnen de kleinere regio’s van Spanje de aandacht te trekken als de beste plaatsen om in Spanje te investeren. Het zijn rustige maar gestaag ontwikkelende urbanisaties geworden. Vooral van Costa Blanca in het noorden tot Costa del Sol in het zuiden begonnen nieuwe woongebieden aan populariteit te winnen.

Deze kustgebieden bieden een privé maar comfortabele levensstijl, vol voorzieningen en een gezonde omgeving. Sindsdien dragen ze nog steeds hetzelfde belang. Sommigen van hen zijn zelfs omgevormd tot moderne en grootstedelijke woningen zoals Torrevieja of Marbella.

Buitenlanders vormen bijna 45% van de bevolking in Spaanse costa’s. In het laatste rapport van de APR staat dat de verkoop van buitenlands onroerend goed in 2022 15,92% van de totale aankopen uitmaakt. Deze vraag bevorderde de mobiliteit in de bouwsector en vastgoedmarkt aan de kusten van Spanje.

Nederzettingen langs de kustlijn zijn getransformeerd tot moderne wooncentra van kleine vissersdorpjes. Investeren in onroerend goed in steden als Alicante heeft een groot voordeel. In een grootstedelijke stad is het gemakkelijker om je aan te passen aan een eigentijdse levensstijl.

De meeste woningbouwprojecten in kustregio’s zijn strategisch gepositioneerd binnen handbereik van voorzieningen. Sommige bevatten zelfs sociale voorzieningen binnen het complex. Ze zijn gebouwd met hoogwaardige constructiemethoden en ontworpen met de nieuwste technologie.

Deze hedendaagse projecten in nieuwe ontwikkelingsregio’s zijn niet alleen winstgevend in termen van materiële voordelen. Ze zijn misschien ook een betere optie om te leven en een moderne levensstijl na te streven, als dat je motivatie is.

Waarom kiezen buitenlanders ervoor om in een Spaans onroerend goed te investeren?

Buitenlanders kiezen er meestal voor om in onroerend goed in Spanje te investeren terwijl ze onroerend goed in het buitenland kopen in plaats van in andere Europese landen. Spanje is betaalbaarder en winstgevender en heeft veel voordelen.

Spanje biedt een van de beste immigratieprogramma’s in heel Europa, die kunnen worden verworven door te investeren in onroerend goed. Het Spaanse Golden Visa-programma verhoogt ook de populariteit van Spanje bij buitenlandse investeerders. Buitenlanders kunnen via Golden Visa een Spaanse residentie krijgen. Het stelt buitenlanders in staat om in Spanje te studeren, wonen en werken.

Het Golden Visa-programma is een grote promotor van het kopen van onroerend goed in Spanje als niet-ingezetene. Naast een verblijf in Spanje profiteren houders van een Golden Visa ook van visumvrij reizen. Houders van een gouden visum kunnen zonder Schengenvisum reizen in de Schengenzone, wat een groot voordeel is. Dit is de reden waarom niet-EU-burgers een groot deel uitmaken van het profiel van vastgoedbeleggers op de Spaanse vastgoedmarkt.

Wie koopt wat: investering in Spaans onroerend goed naar nationaliteit

Het is mogelijk om het profiel van de buitenlandse belegger in tweeën te splitsen. De eerste groep bestaat uit niet-EU-burgers die op zoek zijn naar een manier om een permanente verblijfsvergunning in Spanje te krijgen. De tweede zijn EU-burgers die op zoek zijn naar betere levensomstandigheden en kansen in Spanje.

In Europa onderscheidt Spanje zich als een aantrekkelijke plek voor eigenaren van een tweede huis. Het is de perfecte plek voor mensen die van plan zijn een meer comfortabele en relaxte levensstijl na te streven. De belangrijkste reden daarvoor is het heerlijke klimaat. De zon schijnt gemiddeld 300 dagen aan de hemel en maakt van Spanje een aantrekkelijke bestemming voor een vreugdevolle levensstijl.

Ook maken de gezonde omgeving en betaalbare leefomstandigheden het gemakkelijker om een actieve maar gemakkelijke levensstijl na te streven. Zelfs houders van een EU-paspoort, die geen Gouden visum nodig hebben, kiezen er om deze redenen voor om hun tweede huis in Spanje te kopen.

EU-burgers zoeken meestal naar comfort dat ze niet in hun eigen woning kunnen krijgen. Dit is de reden waarom de meest gevraagde eigendommen die door Europeanen worden gekocht vrijstaande huizen met open tuinen en zwembaden zijn.

Deze villa’s bieden extra woonruimte voor elke bewoner. Ook kunnen ze profiteren van de open ruimtes om met plezier te genieten van het warme, zonnige klimaat en de levendige sfeer.

drie vrouwen hebben plezier voor de huizenWat betreft niet-EU-burgers, er is een andere perceptie van investeren in Spanje, namelijk het verkrijgen van een gouden visum. Amerikaanse burgers zijn het belangrijkste beleggersprofiel met 27,7% en worden gevolgd door Britse burgers met 17,8%.

Niet-EU-investeerders zijn doorgaans flexibeler als het gaat om het type vastgoed. Zeker, woningen zoals flats in uitgebreide complexen of huizen nemen het grootste deel van hun investeringen in beslag met 28,2%.

Praat met een vertegenwoordiger om een winstgevende investering te doen!
Overweegt u onroerend goed in Spanje te kopen, maar weet u niet waar u vastgoedbeleggingen in Spanje kunt kopen?

Ja, grootstedelijke steden zoals Barcelona, Málaga of Alicante vallen meer op dan andere. U kunt echter gemakkelijk in elke uithoek van Spanje een fatsoenlijke en mooie plek vinden om uw beste leven te leiden. Als het echter om investeringen gaat, moeten de winsten en uitgaven in evenwicht zijn om het de moeite waard te maken.

Joyful mature couple having fun together enjoying vacation on city street

Het zou een slimme zet zijn om met een lokaal bureau samen te werken terwijl u als buitenlander onroerend goed koopt. Als het gaat om investeringen in onroerend goed in het buitenland, is het handig om iemand met volledige kennis te adviseren.

De lokale makelaars in onroerend goed kunnen u enkele off-market eigendommen laten zien en speciale goede deals presenteren. Uw persoonlijke agent zal u naar de beste optie leiden die bij uw doel past.

Het deskundige team van SpainCapital staat klaar om u te begeleiden bij de beste opties op de Spaanse vastgoedmarkt. Neem contact met ons op of bezoek onze kantoren voor meer informatie

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Spanje? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!